sobota, 1 czerwca 2013

Friday and rabarbar cake.

Wolny piątek spędziliśmy w towarzystwie znajomych. Mała imprezka w domu. Niestety nie ma żadnych zdjęć, ponieważ telefon się rozładował.
Dzisiaj kawa z Anią. Wieki się nie widziałyśmy i plotkom nie było końca. Latte i ciasto rabarbarowo-truskawkowe. Poniżej przepis, jak by ktoś miał ochotę.

Składniki ciasto
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
150g masła, zimnego
2 łyżki wody, zimna

Nadzienie:
600g łodyg rabarbaru

kilka truskawek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki płatków kokosowego
Kokosowa pierzynka:
2 jajka
2 szklanki cukru
2,5 dl płatki kokosowe

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °. Posiekać razem mąkę, cukier puder, masło, ewentualnie w maszynce. Dodać wodę i zagnieść szybko razem ciasto.
2 Rozwałkować ciasto (np. plastiku) i wyłożyć w blaszce. Zostawić  w lodówce na chwilę.
3 Pieczemy ciasto 15 minut w środku piekarnika.
4. Pokroić rabarbar na dwa cm kawałki i truskawki tak samo i wymieszać z cukrem, mąką i kokosa.
5 Pomieszaj jajka z cukrem do puszystej masy i dodaj płatki kokosowe.
6. Umieść cały rabarbar na wcześniej przygotowanym cieście, przykryj pierzynką kokosową i piecz w piekarniku ok 30 min.


Ledig fredag spenderade jag i sällskap med vänner. Lite fest hemma. Det finns inte några foton, eftersom telefonen var urladdad. 
Idag kaffe med Anna. Vi har inte träffats på evigheter och det var aldrig slut på prat. Latte och jordgubbs rabarber paj. Receptet hittar du nedanför.

Ingredienser
3 dl     vetemjöl
0,5 dl     florsocker
150 g     smör, kallt
2 msk     vatten, kallt
Fyllning
600 g     rabarberstjälkar

några jordgubbar
1 msk     strösocker
1 msk     potatismjöl
0,5 dl     kokosflingor
Kokostak
2 st     ägg
2 dl     socker
2,5 dl     kokosflingor

1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
2. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
3. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
4. Skär rabarbern i två cm bitar,samt jordgubar och blanda med socker, mjöl och kokos.
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
6. Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz&Comments&Kommentar